Wat is een voetbalknie?

Een voetbalknie is een veelvoorkomende en pijnlijke blessure die vaak ontstaat bij plotseling draaien. Wat er gebeurd is dat het onderbeen blijft staan terwijl het lichaam draait. De combinatie van deze twee bewegingen is voor de knie in sommige gevallen niet haalbaar waardoor er meniscus scheuren kunnen ontstaan.

De scheur kan zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant ontstaan en wordt een voetbalknie genoemd omdat de aanleiding van de blessure vaak voorkomt uit een potje voetbal.

voetbalknie

Wat zijn de klachten bij een voetbalknie?

Laten we vooropstellen dat het hebben van een voetbalknie geen pretje is. Een gescheurde meniscus kan erg pijn doen. De pijn voel je aan de binnenkant of buitenkant van de knie. Dit is afhankelijk van waar de scheur zit.

Zodra je de meniscus scheurt ontstaat er vaak vocht in de knie. Hierdoor wordt de knie dikker wat de nodige pijn met zich kan mee brengen.

Verder loop je de kans dat de knie ‘op slot’ gaat. Hierdoor kun je de knie niet buigen en niet strekken. Deze vervelende en onhandige klacht komt voort uit het feit dat een stukje gescheurde meniscus klem komt te zitten in het gewricht.

pijn aan zijkant van de knie na het voetballen

Wat moet ik doen met een voetbalknie?

Zodra je knieklachten hebt is het aan te raden om een huisarts te raadplegen. Deze kan je helpen bij het stellen van een diagnose. Hierdoor weet je precies wat er met je knie aan de hand waardoor je ook op de hoogte bent van de gevolgen en consequenties.

Heb je het vermoeden dat je last hebt van een voetbalknie? Of is er bij jou vastgesteld dat je te maken hebt met een voetbalknie? En vraag jij je af wat je nu moet doen? Hieronder nemen we een aantal praktische tips met je door.

Blijf bewegen

Mits mogelijk is het aan te raden om in beweging te blijven. Uiteraard moet je niet forceren maar beweging is over het algemeen goed voor het herstel.

Rust

Zoals bij zoveel blessures is het nemen van rust cruciaal. Dat is niet anders bij een voetbalknie. Door rust te nemen geef je de knie de kans om te herstellen. Neem tijdens de rustperiode de tijd voor het koelen van de knie. Zorg er wel voor dat de koelperiodes niet langer dan 15 minuten duren.

Gebruik van pijnstillers

Heeft u erge klachten en doet de knie erg veel pijn? Dan kun je pijnstillers als paracetamol slikken. Logischerwijs is het van belang om niet te veel pijnstillers te slikken. Mocht de pijn met paracetamol aanhouden dan is het slim om de huisarts te bellen. Zij kunnen je mogelijk een zwaardere pijnstiller adviseren.

Knie blijft zeer doen

Blijft de na langere tijd knie dik worden, op slot zitten of pijn doen? Ga dan naar de huisarts zij kunnen je verder helpen en mogelijk in contact brengen met een arts.

SportSport