Wat is een transfer?

Heb je geen idee wat een transfer is en wil je weten wat dit betekent? In onderstaand artikel leggen we dit haarfijn aan je uit.

wat zijn transfers

Transfer

Een transfer is een sportterm die met name in de voetballerij gebruikt wordt. Het betekent dat een speler of trainer overgaat naar een andere club. Het veranderen van werkgever noemt men dus een transfer.

Mogelijkheden

Een transfer kan op twee manieren tot stand komen.

De eerste is dat een speler nog onder contract staat bij een club. In zo’n geval zal de club die de speler wil aantrekken een transfersom moeten betalen aan z’n huidige werkgever. Zodra beide clubs een overeenstemming weten te bereiken is het zaak dat de speler en zijn nieuwe club een persoonlijk akkoord bereiken. Zodra van beide sprake is, is de deal beklonken.

De andere optie is dat de speler uit contract loopt, zodra hier sprake van is kan de speler gaan en staan waar hij wil. Zijn nieuwe werkgever hoeft in dit geval geen transfersom te betalen. Het enige wat nu gebeuren moet is dat de geïnteresseerde club en de speler een overeenstemming moeten vinden over het salaris, het aantal contractjaren en allerlei andere secundaire en primaire arbeidsvoorwaarden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Happy with my first training for @manchesterunited!

Een bericht gedeeld door Donny van de Beek (@donnyvdbeek) op

Bosman arrest

De vrijheid die je hebt aan het einde van je contractperiode is iets wat niet altijd het geval was. Dit is in 1990 tot stand gekomen toen de Belgische voetballer Jean-Marc Bosman zijn vrijheid opeiste nadat zijn contract bij Club Luik. Tot die tijd moesten clubs, ondanks het feit het contract ten einde was, toch een afkoopsom betalen.

Transfer maken

Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom een transfer tot stand komt. Om je een idee te geven sommen we ze voor je op:

  1. De speler wil graag naar een club met een hoger niveau
  2. De geïnteresseerde club wil zijn team versterken
  3. De speler is ontevreden bij zijn huidige club
  4. Zijn huidige club weet dat hij uit contract loopt en wil nog wat aan degene verdienen
  5. Zijn huidige club is ontevreden over de speler
  6. Zijn huidige club heeft het financieel moeilijk en probeert door verkoop van spelers financiële gaten te dichten
  7. De geïnteresseerde club legt een niet te weigeren bod op tafel
  8. De huidige club vindt de selectie groot

Transferlijst

Zodra de huidige club van een speler af wil zullen zij degene op de transferlijst zetten. Het kan ook zijn dat de speler een transferverzoek heeft ingediend bij de club. Spelers op een transferlijst zijn spelers die beschikbaar zijn voor een transfer. Vaak zijn deze goedkoper op te halen dan spelers die niet op de lijst staan. Dit omdat ze van deze spelers af willen waardoor er meer onderhandelingsruimte is.

Transferwindow

Binnen het voetbal kun je niet het hele jaar van club wisselen. Een transfer kan tot stand komen binnen een zogenaamde transferwindow (ook wel transferperiode genoemd).

Dit is een periode waarin spelers met contract van werkgever kunnen veranderen. Over algemeen zijn er twee periodes om een deal te beklinken. Zo is er één in de winterstop en is er één tussen het oude en het nieuwe voetbalseizoen in.

Misschien vind je dit ook interessant?