Wat is een crosspass

Ben jij een voetballer of kijk je wel eens naar voetbalwedstrijden? Hoor jij teamgenoten, tegenstanders, vrienden, trainers, commentatoren, analisten of andere mensen wel een praten over een crosspass en weet jij niet wat dit betekent? Een crosspass is een passsoort die vaak toegepast om het spel te verplaatsen en een goede traptechniek vereist. Wil jij weten wat een crosspass is en hoe jij je dit kan aanleren? In dit artikel vertellen we alles over het geven van goede crosspasses!

wat is een crosspass

Wat is een crosspass?

Een crosspass is een pass om het spel te verplaatsen. Staat een speler in het linker gedeelte (van achter het doel gezien) en speelt hij de bal diagonaal naar een speler aan de rechterzijde van het veld? Dan is dit een crosspass. De betekenis van een crosspass is namelijk een diagonale lange bal naar een teamgenoot. Vaak gaan crosspasses door de lucht om ervoor te zorgen dat de bal niet kan worden onderschept. Het spel wordt met een crosspass snel over de breedte van het veld verplaatst. Vaak staat de tegenstander hier niet in overtal en kan de aanvallende partij met deze pass profiteren van de ruimte die aan die kant ligt.

Hoe geef je een crosspass?

Het geven van een crosspass op de juiste snelheid en in de juiste richting is iets waar je op zal moeten trainen. Er is namelijk een goede traptechniek noodzakelijk voor het geven van perfecte crosspasses. Deze traptechniek creëer je door veel te oefenen. Crosspasses worden getrapt met de wreef. Oefen deze trap dus regelmatig. Dit kan door samen met een teamgenoot voor of na training zo veel mogelijk lange ballen op elkaar te geven. Probeer de ballen over een steeds grotere afstand zo zuiver mogelijk te spelen. Doe dit niet zonder een warming-up, want koude spieren zijn niet geschikt voor het versturen van lange ballen. Wanneer je de warming-up overslaat loop je kans op stramme spieren en blessures.

Naast het vele oefenen op je traptechniek is het ook verstandig om de beenspieren te trainen. Krachtige spieren kunnen namelijk ballen harder trappen waardoor jouw bereik toeneemt. Dit bereik is nodig omdat crosspasses over grote afstanden gespeeld worden. Welke oefeningen geschikt zijn? Squats, leg press, deadliften, lunges en burpees zijn allemaal voorbeelden van geschikte oefeningen voor jouw beenspieren. Door deze oefeningen op regelmatige basis uit te voeren maak je jouw beenspieren een stuk sterker.

Bekijk hier de uitgebreide voetbalschoen collectie van Voetbal Direct.nl

Sport