Waar moet je opletten bij het kopen van voetbalschoenen?

Ben je toe aan een paar nieuwe voetbalschoenen? En wil je weten waar je op moet letten op het moment dat je een paar nieuwe kicksen aanschaft? In dit artikel nemen we meerdere aandachtspunten met je door.

voetbalschoenen kopen aandachtspunten

Type ondergrond waar je actief op bent

Voetbalschoenen zijn er in verschillende varianten. Zo zijn er meerdere type zolen. Deze verschillende zolen zijn allen bedoeld voor een bepaald type ondergrond. We nemen het in het kort met je door.

FG

FG staat voor Firm Ground. Dit type zoolplaat is erg gangbaar en vrij allround. De schoenen zijn bedoeld voor echt gras maar zie je ook vaak terug op kunstgrasvelden.

AG

AG staat voor Artifical Ground. Schoenen met deze zoolplaat zijn bedoeld voor het spelen op kunstgras. Het type zool heeft in vergelijking met een FG-zoolplaat meerdere noppen die kleiner van formaat zijn.

SG

SG staat voor Soft Ground. Deze schoenen zijn bedoeld voor het spelen of zachte ondergronden. Met name keepers dragen SG-voetbalschoenen, dit omdat een uitglijder fataal kan zijn.

TF

TF staat voor Turf. Een TF-zoolplaat heeft heel veel kleine rubberen nopjes. Dit type schoen is bedoeld voor het spelen op harde velden zoals kunstgras en bevroren grasvelden.

IN

IN staat voor Indoor. Er zijn ook voetbalschoen merken die dit aanduiden met IC (indoor court). Voetbalschoenen met een IN of IC-zoolplaat zijn uitsluitend bestemd voor het spelen in de zaal.

Drukverdeling

Het aantal noppen, de vorm van de noppen en de positie van de noppen hebben veel invloed op de drukverdeling. Met weinig noppen heb je weinig drukpunten waardoor specifieke plekken extra belast worden. Met veel noppen zijn het aantal drukpunten gelijkmatiger verdeeld wat in veel gevallen comfortabeler aanvoelt.

Hier is ook naar gekeken bij de verschillende zoolplaten die er zijn. Zo zie je dat schoenen die bedoeld zijn voor zachte ondergronden vaak minder noppen hebben. Logisch ook, omdat je voet in principe verder het veld inzakt waardoor het veld ook voor een gelijkmatige drukverdeling zorgt. Meer noppen zijn in dat geval dus ook niet nodig.

Dat is bij een hard veld anders. Je zakt namelijk niet in het veld waardoor de schoen van zich zelf een betere verdeling moet hebben.

drukverdeling voetbalschoen

Materiaal van de schoen

Het bovenwerk van een voetbalschoen is vaak gemaakt van leer of van synthetisch materiaal. Beide materialen hebben zo z’n voor en z’n nadelen. Leren voetbalschoenen hebben als voordeel dat ze na verloop van tijd naar je voet gaan staan. Nadeel is echter dat het leer onderhouden moet worden. Op het moment dat je leer niet onderhoud gaat het bovenwerk op ten duur scheuren wat ten koste gaat van de levensduur van de schoen.

Een synthetische schoen heeft als voordeel dat het goed tegen slecht weer kan en dat je weinig tot geen onderhoud hoeft te verrichten. Nadeel is echter dat de schoen niet zo mooi naar de vorm van je voet gaat staan zoals dat bij leren schoenen het geval is.

Brede voeten en smalle voeten

Mensen hebben hele verschillende voeten. Dat is ook duidelijk te zien aan de breedte van de voet. Zo zijn er mensen met een extreem smalle voet maar er zijn ook mensen met een extreem brede voet. Bij het kopen van een schoen is het belangrijk om schoenen te kopen die comfortabel zitten maar ook nauw sluiten. Een goed zittende schoen zit niet te strak maar sluit wel goed om de voet heen. Hierdoor heb je het meeste balgevoel en kun je de bal makkelijker de juiste kant op sturen.

 tips kopen voetbalschoenen

De maat van de voetbalschoen

De maat van de voetbalschoen is uiteraard van groot belang. Je wilt voorkomen dat je hak tijdens het lopen uit de schoen komt. Maar je wilt ook niet dat je tenen klem komen te zitten met blauwe tenen als gevolg.

Daarom raden we aan om de schoenen s ‘avonds te passen. Je voeten zijn dan iets opgezwollen en dus groter. Hiermee voorkom je dat je s ’ochtend een paar prettig zittende voetbalschoenen hebt en s ‘avonds een paar schoenen die knellen.

Het is optimaal om ongeveer 1 centimeter ruimte over te houden. Er zijn voetballers die dit gevoelsmatig te veel vinden. Met name spelers die op hoog niveau spelen en in hoog tempo draaien en keren voelen dat de voet dan te veel in de schoen beweegt. Ze kiezen er vervolgens vaak voor om te kleine schoenen te kopen met alle gevolgen van dien. Mocht je zelf nou ook vaak met dit dilemma zitten. Kijk dan eens naar voetbalsokken met grip. Deze zorgen ervoor dat je voeten minder schuiven waardoor een iets ruimer zittende schoen voor jou nu ook een optie is.

Gestikt of geplakt?

Wil je gestikte voetbalschoenen of voetbalschoenen die geplakt zijn? Over het algemeen gaan gestikte voetbalschoenen langer mee. Maar helaas kiezen de meeste merken ervoor om hun voetbalschoenen te plakken.

Mocht je nou expliciet opzoek zijn naar gestikte voetbalschoenen dan kun je deze eenvoudig herkennen.  Je ziet, als je de schoen op de kop houdt namelijk rondom de zool een stiksel lopen. Dit stiksel verbindt de zool met het bovenwerk van de voetbalschoen.

voorbeeld van gestikte voetbalschoen

Voorbeeld van een gestikte voetbalschoen

Snelheid, comfort of kracht?

Er zijn ontzettend veel Nederlanders die voetballen. Iedereen heeft een eigen voetbal stijl. Zo zijn er typische vleugel flitsers die gebaat zijn bij snelheid. Maar er zijn ook middenveld motoren die opzoek zijn naar comfort en controle.

Voetbalschoen merken als Nike en Adidas hebben hierop ingespeeld door meerdere collecties te ontwikkelen, deze zijn vaak onderverdeeld in de categorieën, controle, comfort en snelheid. Hierdoor kun je een type voetbalschoen kiezen die past bij jouw voetbalspel.

Duurzame voetbalschoenen

Voetballen op kunstgras draagt niet bij aan de levensduur van de schoenen. De schoenen zullen eerder slijten waardoor er vaker een nieuw paar aangeschaft moet worden. Maar ook hier zijn innovaties voor. Er zijn voetbalschoenen met een verstevigde neus. Deze neus slijt beduidend minder snel waardoor je langer van je schoenen genieten kunt. Deze vorm van versteviging zie je af en toe terug op een FG-voetbalschoen en vrijwel altijd op typische kunstgras schoenen met een AG en TF-zoolplaat.

Ondersteuning van de voet

Een voetbalschoen biedt in veel gevallen vrij weinig ondersteuning. Voor velen is dat niet erg maar het kan zijn dat je een ander vorm voet hebt zoals bijv. een extreme holvoet. In dat geval is het aan te raden om te kijken naar een paar sportschoen zooltjes. Zooltjes in een voetbalschoen zorgen voor voetondersteuning en hebben in sommige gevallen een licht corrigerende werking. Daarbij zorgt het ervoor dat de schoen nauwer om je voet sluit waardoor je meer balgevoel en controle hebt.

Klik op de afbeelding voor de uitgebreide collectie