Alles wat jij moet weten over het Lusail Iconic Stadium

Het wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar staat voor de deur. Voor het grootste voetbaltoernooi ter wereld zijn er in de golfstaat Qatar acht stadions uit de grond gestampt. Van al deze hypermoderne stadions is het Lusail Iconic Stadium het grootste stadion. Dit stadion is dan ook de plek waar de finale gespeeld zal worden. Alles weten over het Lusail Iconic Stadium? In dit artikel vertellen we alles over dit stadion.

Mensonterende taferelen

Zo’n eeuw geleden was Qatar een staatje waar vrijwel niemand ooit van gehoord had. Er woonden zo’n 10.000 mensen. Dankzij immigratie steeg de bevolking snel in de oliestaat. Toen Qatar zich verkiesbaar maakte voor de organisatie van het WK voetbal was er een bevolking van 750.000 mensen. Dat aantal is inmiddels ruimschoots verdrievoudigd naar 2.500.000. Het WK heeft het land qua marketing geen windeieren gelegd dus.

Voor een bevolking van 750.000 inwoners had Qatar op het moment van de, hoogstwaarschijnlijk corrupte, stemming over de organisatie van het toernooi nog niet voldoende voetbalstadions om het WK herbergen. Om deze reden moesten er stadions gebouwd worden. Dit is op een verschrikkelijke manier gegaan. In februari 2021 meldde de Engelse kwaliteitskrant The Guardian dat de bouw van de stadions tussen 2010 en 2020 minimaal 6.500 arbeidsmigranten het leven heeft gekost. Een absolute schande.

Het Lusail Iconic Stadium

Hoe crue het ook is – en wat we er ook van vinden – er zal gevoetbald worden in deze stadions. Het Lusail Iconic stadion heeft een capaciteit van zo’n 86.000 mensen. Het stadion is hypermodern en heeft een cirkel-/ovaalvormige vorm. Het stadion wordt omringd door een gracht en heeft zes toegangsbruggen. Zowel de openingswedstrijd als de finale zal worden gehouden in dit stadion.

Na het WK voetbal wordt het stadion deels afgebroken en qua capaciteit teruggebracht tot zo’n 20.000. De materialen die hierbij vrijkomen en nog bruikbaar zijn worden opgestuurd naar ontwikkelingslanden.

Kosten Lusail Iconic stadion

Het Lusail Iconic Stadium heeft uiteraard een vermogen gekost. Qatar is als organisator van het WK voetbal eigenlijk nergens transparant over en dus ook over de kosten van de bouw van dit stadion niet. Volgens verschillende bronnen liggen de kosten van de stadion bouw rond de 600 miljoen Euro.

Wedstrijden in het Lusails Iconic Stadium

Zowel de openingswedstrijd, -ceremonie en de finale zullen plaatsvinden in dit stadion. Dit betekent dat honderden miljoenen tot een paar miljard mensen dit stadion zullen zien. De volgende wedstrijden worden allemaal gespeeld in dit stadion:

  • 22 november 2022 Groepsfase     (openingswedstrijd)
  • 24 november 2022 Groepsfase
  • 26 november 2022 Groepsfase
  • 28 november 2022 Groepsfase
  • 30 november 2022 Groepsfase
  • 2 december 2022 Groepsfase
  • 6 december 2022 Achtste finale
  • 9 december 2022 Kwartfinale
  • 13 december 2022 Halve finale
  • 18 december 2022 Finale

Nederlandse architectuur

De meeste stadions voor het WK voetbal zijn door Duitsers ontworpen. Dit stadion is echter deels ontworpen door het Nederlandse architectenkantoor Foster + Partners. Dit hypermoderne stadion heeft dus voor een deel Nederlandse inbreng.