Wat is kunstgras?
Kunstgras is een alternatief voor gras dat wordt gebruikt voor voetbal- en andere sportwedstrijden. De grote reden om kunstgras te nemen is dat het vele financiële voordelen heeft en vrijwel altijd bespeelbaar is. Kunstgras wordt gemaakt van polythenen en aangevuld met rubberen korrels. Nederland is een waar ‘kunstgrasland’ en telt maar liefst ruim 2000 kunstgrasvelden.
Is voetballen op kunstgras anders dan op natuurgras?
Kunstgras en dus een andere ondergrond dan natuurgras en zorgt ervoor dat het spel ook wat anders verloopt. Zo stuitert de bal, afhankelijk van de droogte van het veld, heel anders op kunstgras dan op een natuurgrasveld. Daarnaast rolt een bal anders. Afhankelijk van de lengte en de korrels op het kunstgras veld rolt de bal juist sneller of trager. Zo varieert een kunstgrasveld dus nogal per geval en is het voetballen op kunstgras dus voor iedereen anders. Spelers die regelmatig slidings inzetten hebben vaak een hekel aan kunstgras omdat dit zorgt voor brand- en schaafplekken op hun huid.
Lijnen worden getrokken op een natuurgras veld
Geeft het spelen op kunstgras voordeel voor clubs?
Het spelen op kunstgras levert een club in eerste instantie financiële voordelen op. Zo kost het onderhouden van een kunstgrasveld veel minder geld en tijd en trainen clubs die op kunstgras spelen vaak doordeweeks op hetzelfde veld als waar ze de wedstrijden op spelen. Dit zorgt ervoor dat de club minder velden hoeft aan te leggen en minder onderhoud te plegen. Win-win dus.
Behalve financiële voordelen kan het spelen op kunstgras ook voordeel in punten opleveren. Hoewel de lezingen hiervan per onderzoek nogal verschillen willen wij één onderzoek met jullie delen. Econoom Jan van Ours van de Erasmus Universiteit Rotterdam heeft de afgelopen jaren een statistisch onderzoek gehouden waarin hij een opvallende conclusie trekt. Na een lange en zorgvuldige analyse concludeerde hij dat teams die hun thuiswedstrijden op kunstgras spelen per thuiswedstrijd gemiddeld 0,32 punt extra binnenslepen. In een heel seizoen levert dit dus vijf punten op. Dit klinkt niet veel, maar kan in vele gevallen net het verschil tussen lijfsbehoud en degradatie betekenen.
Kunstgrasblessures
Een veel gehoord argument in de klaagzang over kunstgrasvelden is dat deze ondergrond blessures veroorzaakt. Naast de schaafwonden die het veld veroorzaakt bij slidings is hier echter geen bewijs voor. Onderzoek van de KNVB heeft aangetoond dat het risico op blessures niet afhangt van het wel of niet spelen op kunstgras. Wat wel zou kunnen is dat het in de hoofden van de voetballers zit en dat dit een effect heeft.