Wat is een IN-zoolplaat?

Ben jij je aan het oriënteren op nieuwe voetbalschoenen en vraag jij je af wat de verschillende afkortingen inhouden? Weet jij niet waar de afkorting IN of IC voor staat en voor welke ondergronden deze schoenen geschikt zijn? In dit artikel nemen we het met je door.

IN-zoolplaat

Verschillende voetbalschoen zolen

Allereerst is het zo dat er naast de in IN-zoolplaat nog meer zoolplaten zijn, we sommen ze voor je op:

FG-zoolplaat

Schoenen met een FG zoolplaat zijn vrij allround en worden het meest gekocht. Deze schoenen zie je terug op echt gras en op kunstgras.

AG-zoolplaat

De AG zoolplaat staat voor artifical ground. Deze schoenen hebben meerdere noppen en zijn speciaal ontwikkeld voor het spelen op kunstgras.

SG-zoolplaat

Schoenen met een SG zoolplaat worden met name gedragen door keepers. De afkorting staat voor soft ground. Deze schoen is bedoeld voor het spelen op natte, drassige en zachte ondergronden.

TF-zoolplaat

De TF zoolplaat bestaat uit een heleboel kleine nopjes. De schoen is goed voor het spelen op kunstgras. Ook veel scheidsrechters en trainers lopen op deze schoenen. Dit omdat de demping in de zool de schoen erg comfortabel maakt.

Wat betekent IN en IC?

De afkorting IN op een voetbalschoen staat voor indoor.  En de afkorting IC staat voor indoor court. Deze schoenen zijn dan ook bedoeld voor het spelen in de zaal. Zaalvoetbalschoenen zie je tijdens officiële voetbalmomenten nooit terug op echt gras of kunstgras. Dit om de eenvoudige reden dat de kans op uitglijden zeer groot is.

Wel zien we veel kinderen in hun vrije tijd op indoor voetbalschoenen lopen. Vaak heeft dit te maken met het feit dat ze de hele dag op dezelfde schoenen willen lopen als hun voetbalidolen.

Top 5 zaal voetbalschoenen

  • Adidas Kaiser 5 Goal
  • Munich G3 
  • Nike Mercurial Vapor 13 Pro IG 
  • adidas Copa 20.1 Indoor
  • Nemeziz 19.3 Laceless Indoor Black 

Schoenen geven niet af

Vroeger werd er altijd verteld dat het verboden was om op zwarte zolen te de zaal te betreden. Dit omdat deze zouden afgeven en er daardoor rare zwarte strepen in de zaal zouden achterblijven. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Een goede indoorschoen met zwarte zool heeft het teken non-marking op de zool staan. Dit betekent dat de schoenzool niet afgeeft waardoor er vrijuit gevoetbald kan worden.

SportSport