Al Thumama Stadium

Het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar komt steeds dichterbij. Mooi moment om even te gaan kijken naar de stadions waarin er gevoetbald gaat worden. Qatar heeft acht stadions gebouwd of uitgebreid voor het aanstaande toernooi. Deze hypermoderne stadions zullen het strijdtoneel vormen waar zal worden gestreden om de meest begeerde prijs in het mondiale voetbal. Een van de stadions waarin gevoetbald gaat worden is het Al Thumama Stadium. Wil jij alles weten over dit bijzonder stadion in de stad Doha? Lees dan even verder.

Verschrikkelijke werkomstandigheden

We kunnen en willen bij dit artikel niet voorbijgaan aan de verschrikkelijke gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden bij de bouw van de stadions. Qatar had als land waar op het moment van de verkiezing zo’n 750.000 inwoners. Voor deze kleine bevolking, die ook niet eens bijzonder geïnteresseerd is in voetbal, waren er natuurlijk helemaal voetbalstadions aanwezig waarin zo’n groot toernooi gehost kon worden.

Daarom moesten er stadions uit de grond gestampt worden of bestaande stadions gerenoveerd worden. Dit is, zo bleek uit onderzoek van The Guardian, op werkelijk schandalige wijze gedaan. De werkomstandigheden waren zo slecht en onveilig dat tussen 2010 en 2020 minsten 6500 arbeidsmigranten, die zijn behandeld als moderne slaven, om het leven gekomen. In zo’n land zou natuurlijk helemaal niet gevoetbald mogen worden.

Al Thumama Stadium

Helaas gaan we wel in dit land, waar de mensenrechten nog altijd met voeten getreden worden, het meest prestigieuze toernooi ter wereld houden. Een van de strijdtonelen zal het Al Thumama Stadium zijn. Dit stadion is een van de twee stadions dat staat in de stad Doha. Het andere stadion heet het Ras Abu Aboud Stadion.

Het Al Thumama Stadium heeft een capaciteit van zo’n 40.000 mensen en ligt op zo’n 12 kilometer van het centrum van Doha. Het stadion is al gebruikt als finalestadion voor de Emir Cup, het belangrijkste voetbaltoernooi van Qatar. De vorm van het stadion is een verwijzing naar een Taqiyah. Dat is een hoed die in Arabische landen veelvuldig gebruikt wordt.

Na het toernooi zal het stadion in capaciteit worden afgeschaald tot zo’n 20.000 toeschouwersplaatsen. De stoeltjes en overige bruikbare materialen die hierbij vrijkomen worden opgestuurd naar ontwikkelingslanden. Zij kunnen daarmee hun sportfaciliteiten naar een hoger niveau tillen.

Wedstrijden in het Al Thumama Stadium

Het Al Thumama Stadium zal worden gebruikt voor zes groepswedstrijden, een achte finale en een kwartfinale. Daarna zien we in dit stadion geen WK-wedstrijden meer. De speeldata in het Al Thumama Stadium zijn als volgt:

  • 21 november 2022                 Groepsfase
  • 23 november 2022                 Groepsfase
  • 25 november 2022                 Groepsfase
  • 27 november 2022                 Groepsfase
  • 29 november 2022                 Groepsfase
  • 1 december 2022                    Groepsfase
  • 4 december 2022                   Achtste finale
  • 10 december 2022                 Kwartfinale