Al Baytstadion

Het Wereldkampioenschap voetbal 2022 in Qatar staat voor de deur. Voor ons een mooi moment om vooruit te blikken op het meest prestigieuze voetbaltoernooi ter wereld. Dat doen we door te kijken naar de stadions waar er gevoetbald zal worden. Het WK 2022 zal worden gespeeld in acht stadions in Qatar. Het Al Baytstadion is er daar één van. Alles weten over het Al Baytstadion? Lees dan even verder!

Stadionbouw één groot drama

In 2021 schoktte The Guardian de hele wereld door met het verhaal naar buiten te komen dat de bouw van voetbalstadions in Qatar minimaal 6500 arbeidsmigranten het leven moet hebben gekost. Dit is gebeurd omdat de werkomstandigheden enorm onveilig waren en de mensenrechten aan iedere laars gelapt werden. Het is natuurlijk belachelijk dat het grootste voetbaltoernooi ter wereld, wat een enorm voetbalfeest hoort te worden, wordt gespeeld in een land waar dit soort drama’s zich kunnen voordoen.

Al Baytstadion

Het Al Baytstadion is gevestigd in de Qatareese plaats Al Khawr en wordt gebruikt door de voetbalclub Al-Khor. Het stadion is gebouwd tussen 2015 en 2021. Het stadion heeft een dak dat dicht kan en lijkt op een bedoeïenentent. De Bedoeïenen is een volk dat leefde in dit gebied. Het stadion is hypermodern en heeft tijdens het WK 2022 een capaciteit van 60.000 toeschouwers. Na afloop van het toernooi wordt de capaciteit teruggeschroefd naar zo’n 32.000 toeschouwers.

Kosten van het Al Baytstadion

De organisatie van het WK en het land Qatar zelf zijn nou niet bepaald de meest transparante organisaties die deze wereld kent. Over de kosten die zijn gemaakt voor het grootste voetbaltoernooi ter wereld zijn officieel dus ook maar weinig cijfers bekend. De kosten van het Al Baystadion zijn onofficieel wel bekend. De bouw van dit stadion heeft zo’n 775 miljoen Euro gekost.

Wedstrijden in het Al Baytstadion

Er zullen negen wedstrijden gespeeld worden in het Al Baytstadion tijdens het WK voetbal 2022. Dit zijn de volgende wedstrijden:

  • 21 november 2022                             Groepsfase
  • 23 november 2022                            Groepsfase
  • 25 november 2022                            Groepsfase
  • 27 november 2022                            Groepsfase
  • 29 november 2022                            Groepsfase
  • 1 december 2022                                Groepsfase
  • 4 december 2022                               Achtste finale
  • 10 december 2022                             Kwartfinale
  • 14 december 2022                             Halve finale