Wielerkleding
Op het moment dat je gaat racefietsen is het van belang dat je de juiste kleding mee hebt. Je wilt voorkomen dat je het te warm hebt maar je wilt ook voorkomen dat je het tijdens het fietsen koud krijgt. Het kiezen van kleding en kledingaccessoires is daarom heel belangrijk.
Bovenlichaam
Wat bovenlichaam betreft raden we aan om maximaal 3 à 4 lagen kleding aan te houden. Je kunt hierbij denken aan een thermoshirt, wielershirt, wielerjasje en een winddicht en waterdicht jack. Deze kledingstukken zijn er in allerlei verschillende soorten.
Zo zijn er thermoshirts bedoeld voor koude temperaturen maar er zijn ook thermoshirts gemaakt voor het fietsen in warme temperaturen.
En kies je voor een korte mouw shirt of kies je voor een lange mouw shirt? Vind je fietsen met korte mouw fijner maar loop je wel eens tegen het praktische probleem aan dat je het halverwege koud vindt worden? Neem dan een paar armwarmers mee. Hierdoor kun je naarmate jouw rit vordert de armen op een gemakkelijke manier tegen de kou beschermen.
Onderlichaam
Wat broek betreft is de keus aan jou. Kies je voor een lange fietsbroek of voor een korte fietsbroek? Vaak is dit erg persoonlijk en ook nog eens weersafhankelijk. Kies je voor een korte broek maar vrees je ervoor dat je het halverwege koud gaat krijgen? Dan is het aan te raden om een paar beenwarmers mee te nemen. Deze trek je over je kuiten waardoor je van je korte broek een lange broek maakt.
Enkels en voeten
We willen je graag aanraden om te fietsen met zogenaamde ‘clickschoenen’. Deze schoenen maken jouw fietsrit comfortabel en gemakkelijker. Dit heeft alles te maken met het feit dat je door de schoenen naast duwende kracht ook trekkende kracht hebt.
Bij een lange rit is het prettig dat je overal over na hebt gedacht. Kijk daarom ook eens kritisch naar de verschillende wielersokken die er zijn. Kies je voor een water en winddichte wielersok? Of is dit voor jou niet belangrijk?
Denk je dat het fors gaat regenen en heb je hekel aan natte sokken en natte voeten? Dan moet je eens kijken naar de voordelen van een wieleroverschoen.
Helm
Absolute noodzaak is het meenemen van je fietshelm. We zien en horen helaas nog te vaak dat er gefietst wordt zonder helm. Wat ons betreft is dit een absolute no go. Het fietsen zonder helm is onverantwoord en kan verschrikkelijke situaties opleveren.
Top 5 populaire helmen
- BBB BHE-35 Condor Fietshelm
- Mirage Fietshelm Allround
- AGU Strato Helm Unisex Sporthelm
- Giro Foray Fietshelm
- Rogelli Ferox Fietshelm
Zadeltas
Een zadeltasje is iets wat niet mag ontbreken. Deze verbind je aan je zadel en kun je volstoppen met praktische spullen zoals je portemonnee, telefoon, huissleutels en bankpas. Door deze spullen in de zadeltas te stoppen ben je goed voorbereid op onverwachte situaties en hoef jij je niet druk te maken over het kwijtraken van de spullen.
Gereedschapssetje
Het is aan te raden om een gereedschapssetje aan te schaffen en deze mee te nemen. Hiermee kun je eenvoudige reparaties ter plekke uitvoeren zodat je de rit zo spoedig mogelijk weer kan hervatten.
Het is slim om in ieder geval te kijken naar een binnenband, multi-tool gereedschap stuk en een bandafnemer.
Fietscomputer en kilometerteller
Het meenemen van een fietscomputer of kilometerteller is minder noodzakelijk dan de voorheen genoemde punten. Maar toch is het erg prettig als je er één mee hebt. Een fietscomputer geeft je inzicht in je fietsprestatie. Zowel tijdens de fietsrit als na de fietsrit is het leuk, handig en motiverend om te weten wat je aan het doen bent, dan wel gedaan hebt.
Maar naast dat zijn er ook fietscomputers met ingebouwd navigatiesysteem. Dit kan erg handig zijn wanneer je in het buitenland fietst of op plekken fietst waar je nooit komt. Een fietsnavigatie helpt je op de weg terug. Hierdoor voorkom je dat je verdwaalt en behoudt je het plezier in fietsen.
Veel gekochte fietscomputers
- Wahoo Elemnt Bolt GPS fietscomputer
- Garmin Edge 1030 Fietscomputer
- Wahoo ELEMNT & TICKR & RPM bundle
Eten en drinken
Ten alle tijde is het belangrijk om voldoende drinken eten en drinken mee te nemen. Het drinken is vrij eenvoudig te faciliteren. Je kunt tweetal bidonderhouders op de fiets installeren om hier de bidons gevuld met drinken in te zetten. De bidons kun je vullen met sportdrank maar ook met water. Of misschien beide. Dit is afhankelijk van de duur van jouw rit en wensen.
Maar naast voldoende drinken raden we ook aan om te kijken naar energie gevend eten. Voorbeelden daarvan zijn:
- Winegums
- Rijpe bananen
- Ontbijtkoek
- Mueslirepen
- Energierepen
- Krentenbollen
- Sportrepen
- Gelletjes