Positie kiezen met padel

Ben je een fanatiek padeltennisser? En wil jij graag jouw spel verbeteren? Zoek je handige tips als het gaat om positie kiezen? In dit artikel nemen we de voor- en nadelen van de verschillende posities met je door.

positie kiezen padel

Verschillende zones

Posities kiezen is binnen het padeltennis ongelooflijk belangrijk. Om je hier wat meer inzicht in te geven delen we het veld op in drie zones, namelijk:

  • Aanvalszone
  • Transitiezone
  • Verdedigingszone

Aanvalszone

De aanvalszone bevindt zich vlak achter het net. Deze zone is bedoeld om aan te vallen en de tegenstander het vuur aan de schenen te leggen.

Voor een tegenstander is dit erg lastig. Dit omdat hij of zij de bal direct terugkrijgt. De druk wordt hierdoor flink opgevoerd iets wat voor een korte tijd wel vol te houden is. Echter na een tijdje zal de verdedigende partij na alle waarschijnlijk een fout maken. Daarom is het belangrijk dat je als aanvaller in je achterhoofd houdt dat je geen mooi punt hoeft te maken. Blijf de druk continue opvoeren en probeer de ballen iets in de hoeken en richting het gaas te slaan. Hierdoor ligt de moeilijkheidsgraad voor een tegenstander nog hoger.

aanvalszone padeltennis

Transitiezone

De transitiezone is de zone waar je als speler nooit moet gaan staan. Deze zone is alleen bedoeld om van aanvalszone naar verdedigingszone te switchen (of andersom). De reden dat je niet in deze zone moet staan is eenvoudig. Het is voor de tegenstander namelijk makkelijk om richting je voeten te slaan. Iets wat je wilt voorkomen omdat deze ballen erg lastig te verwerken zijn.

transitiezone

Verdedigingszone

De verdedigingszone is zo’n twee meter achter de baseline. Deze zone moet je innemen wanneer de tegenstander in de aanvalszone staat. In zo’n geval kun je een boogbal spelen. Hierdoor moet te de tegenstander achteruit waardoor je de druk weet te neutraliseren. Daarnaast zou je kunnen kiezen voor een strakke bal over het net. Bedoeling is dat je de bal dan precies in het midden slaat. Hierdoor ontstaat er bij de tegenstander twijfel of wie de bal moet slaan. De kans dat ze deze laten lopen of de bal niet goed terugslaan is daardoor vrij groot.

verdedigen padel

Misschien vind je dit ook interessant?