MTB-pedalen en zool plaatjes

Ben je een fanatiek mountainbiker of wil je net gaan starten met mountainbiken? Ben je benieuwd naar de voordelen van klikpedalen? Of zoek je naar de geschikte klikpedalen? In dit artikel behandelen we dit alles zeer uitgebreid.

mtb-pedalen

Voordelen van mountainbike klikpedalen

Als je gaat mountainbiken of racefietsen dan zijn klikpedalen bijna onmisbaar. Ze zorgen er namelijk voor dat je veel efficiënter fietst. Het volledig ronddraaien van de trapper zorgt voor een 360 graden traprotatie. Op het moment dat je met klikpedalen fietst kun je tijdens de gehele traprotatie druk uitoefenen. Dit kan door aan de pedalen te trekken maar het kan door de pedalen naar beneden te duwen. Hierdoor kun je met minder kracht harder fietsen. En daarbij kun je het ook nog eens langer volhouden.

Daarnaast staat je voet altijd recht op de trapper waardoor je de meeste kracht kunt uitoefenen.

Plaatje onder een MTB-schoen

Je hebt plaatjes voor racefiets schoenen (SPD-SL) en je hebt plaatjes voor mountainbike schoenen (SPD). En als je gaat mountainbiken is het belangrijk dat je het juiste plaatje kiest. Dit vanwege het feit dat je met mountainbiken wel eens door de modder of in het zand loopt. Doe je dit met een racefiets schoen dan gaat het plaatje vol zitten en kun je niet meer in het pedaal klikken. Zodra je een schoen draagt met een mountainbike plaatje ondervind je hier geen hinder van.

mtb klik pedaal schoen

Geschikte pedaal kiezen

Op het moment dat je het juiste plaatje onder de schoen hebt gemonteerd is het zaak om het geschikte pedaal daarbij te vinden. Je kunt namelijk niet met je SPD-plaatje in een SPD-SL-pedaal klikken.

Zodra je het juiste pedaal binnen hebt is het vrij eenvoudig om deze te monteren. Je brengt een beetje montage pasta aan op het pedaal en zet deze in het crankarm. Vanuit hier zet je de inbussleutel op het pedaal en draai je het goed vast.

Kies de juiste producten

  • SPD schoenplaatje 
  • Shimano M520 SPD pedaal

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport