Taperen: wat bedoelen ze daar mee?

Ben je een groot hardloopfanaat maar heb je geen idee wat ze met taperen bedoelen? Wil je weten wat taperen is en wanneer je dit toepassen moet? In dit artikel leggen we het aan je uit!

taperen

Wedstrijdlopers

Taperen wordt met name gedaan door wedstrijdlopers. Dit omdat ze een goed resultaat willen neerzetten. Dit kan van alles zijn, denk aan het uitlopen van een marathon, het winnen van een wedstrijd of het neerzetten van een PR. Om dit te bereiken moeten de lopers uitgerust aan de start verschijnen. Door te taperen weet je dit als sporter te bereiken.

Wat is taperen?

Meedoen aan wedstrijden betekent doorgaans veel trainen. Echter wanneer het moment bijna daar is, is het belangrijk om dit te minderen. Het minderen noemt men taperen. In dat geval bouw je de afstand van je duurlopen flink af. Nu denk je misschien dat dit ten koste gaat van je conditie. Echter is het tegengestelde waar. Het verbetert juist je conditie. Iets wat je goed kunt gebruiken bij het behalen van jouw gestelde wedstrijddoelen. Dit proces noemen ze ook wel overcompensatie en zorgt dat je super uitgerust aan de start verschijnt.

Verbeterde prestaties

Het is moeilijk om aan te duiden wat taperen jou precies oplevert. Dit omdat het per persoon verschilt. Echter uit onderzoek is gebleken dat de prestaties over het algemeen 1 tot 5% toenemen. Een fikse verbetering die in onze ogen zeker de moeite waard is.

verbeterde prestaties

Aandachtspunten

Het leveren van een topprestatie is niet zomaar iets. Daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Trainen en taperen zijn daar voorbeelden van. Echter kun je meer doen om goed aan de start te verschijnen. Hieronder vind je een aantal tips die met name enkele weken/dagen voor de start van toepassing zijn:

  • Drink weinig tot geen alcohol
  • Eet gezond, voedzaam en vitaminerijk voedsel
  • Slaap en rust voldoende
  • Rek en stretch dagelijks je spieren
  • Drink voldoende water

Populaire damesschoenen

Populaire herenschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?