Val je af van hardlopen?

Hardlopen om af te vallen, kan dat? Uit een onderzoek is gebleken dat 54% van de Europeanen hardloopt om af te vallen. Ergens heel logisch want hardlopen is een hele toegankelijke en leuke sport. Het grote voordeel is dat je niet vast zit aan bepaalde uren of dagen. Wat betekent dat je jouw sportagenda volledig naar eigen wens kan inrichten!

afvallen hardlopen

Hardlopen is gezond

Het antwoord hierop is heel simpel, namelijk ja. Elke vorm van beweging is gezond wat inhoudt dat het altijd een goed idee is om te starten met hardlopen. Het antwoord op de vraag of je afvalt van hardlopen is tweeledig. Je kunt namelijk afvallen door te hardlopen alleen je moet wel het juiste doen. Wat we nu vaak zien is dat mensen beginnen met hardlopen en dat ze ‘maar wat doen’, het resultaat blijft vervolgens uit en de motivatie klettert naar beneden.

Begin klein

Het is belangrijk om realistische doelen na te streven. Als jij niet in topconditie bent of nog nooit hebt hardgelopen is het niet realistisch om in één keer 8 kilometer te rennen. We raden daarom aan een hardloopschema te kiezen die past bij jou situatie.

Vet verbranden tijdens het hardlopen

Als je wilt afvallen moet er vet verbrand worden. Procentueel gezien wordt er het minste vet verbrand wanneer je een extreme hoge hartslag aanhoudt. Trainingen met een hoge hartslag zijn meer bedoeld voor het verbeteren van de conditie.

Daarom is het belangrijk om te kijken naar de intensiteit van je training. Maar wat is nou de juiste intensiteit? Je hartslag kan de juiste intensiteit van de training voor jou visualiseren. Op het moment dat je maximaal vet wilt verbranden is het wenselijk dat je hartslag 40 tot 50 slagen onder je maximale hartslag zit.

We raden aan om in samenwerking met medische begeleiding de maximale hartslag vast te stellen. Maar mocht je een indicatie willen dan wordt er doorgaans de volgende vuistregel aangehouden:

  • 220 – jouw leeftijd

Dus als je 20 jaar bent dan zou jouw maximale hartslag op 200 liggen!

afvallen door te hardlopen

Voordelen van het lopen in de juiste zone

Door de juiste hartslagzone aan te houden verbrand jouw lichaam meer vet dan koolhydraten en suikers. Daarnaast heeft het lopen in een lager tempo het voordeel dat je het langer volhoudt waardoor je nog meer vet verbrand.

Is hardlopen op een hoog tempo slecht?

Nee, hardlopen op een hoog tempo is allesbehalve slecht. Alleen zodra jouw doel het verbranden van vet is, is in een lager tempo lopen effectiever. Dus als je het fijner vindt om in een hoog tempo te lopen dan is dat zeer goed mogelijk. De resultaten zullen alleen wat langer op zich laten wachten.

Tegelijkertijd heeft het lopen met een hoge hartslag ook een streepje voor ten opzichte van het lopen met een lage hartslag. Je verbetert namelijk je conditie waardoor je het hardlopen simpelweg langer volhoudt.

Tips om af te vallen

Om je nog verder op weg te helpen hebben we wat tips voor je opgesteld:

Koop een hartslagmeter

Het is erg aan te raden om een hartslagmeter aan te schaffen. Hierdoor heb je inzicht in jouw trainingsintensiteit waardoor je een maximaal resultaat behaald.

hartslagmeter kopen

Goede hardloopschoenen

Veel beginnend hardlopers zijn niet bereid om te investeren in een paar goede hardloopschoenen. Toch is het advies om dit wel te doen. Het voorkomt blessures en maakt de hardloopsport een stuk comfortabeler en leuker. Hierdoor neemt de kans dat je het langer volhoudt aanzienlijk toe.

koop goede hardloopschoenen

Veel gekochte hardloopschoenen

  • ASICS Gel Nimbus 22 Hardloopschoenen
  • Mizuno Wave Inspire 16 

Eten en drinken

In beweging zijn is van ontzettend groot belang. Alleen afvallen gaat altijd gepaard met hetgeen wat je eet en drinkt. Mocht je daar niet uitkomen dan is het slim om een voedingsdeskundige in de arm te nemen.

goed eten en drinken

Maak gebruik van hardloop apps

Het is heel motiverend om gebruik te maken van hardloop apps. Ze houden de snelheid, hoogtemeters, afstand en tijd per kilometer voor je bij. Erg leuk om na jouw training deze te analyseren. Daarnaast zijn er veel apps waarbij je in verbinding kunt staan met vrienden en familie, wellicht kun je één van hun uitdaging of motiveren?

maak gebruik van hardloop apps