Hoe vaak hardlopen om resultaat te halen?

Ben jij van plan om een goede conditie te ontwikkelen of wil je wat strakker in je vel komen? Wil jij gaan hardlopen om deze doelen te behalen? Hardlopen is goed voor je gezondheid en heeft vele voordelen. Met hardlopen bouw je een goede conditie op en val je, als je op je voeding let, wat kilo’s af. Wil jij weten hoe vaak je zal moeten hardlopen om resultaten te gaan boeken? Lees dan vooral even verder.

wanneer resultaat hardlopen

Stel doelen

Wanneer jij gaat beginnen met hardlopen is het verstandig om bepaalde doelen te stellen. Wat kunnen deze doelen zijn? Dat is geheel afhankelijk van jou. Wil je wat kilo’s kwijtraken? Stel jezelf dan als doel om bijvoorbeeld 2 kilo per maand te verliezen. Zo val je gezond af en kan je met hardlopen jouw doel bereiken. Wil jij graag een betere conditie opbouwen? Een reëel doel kan zijn om met jezelf af te spreken dat je vijf kilometer binnen de 30 á 25 minuten kan hardlopen. Wanneer je jouw persoonlijke doel besloten hebt kan je beginnen met hardlopen.

Wil niet te snel of te veel

Wanneer jij een doel hebt gesteld is het zaak om een schema te maken. 2 á 3 keer hardlopen per week moet genoeg zijn om jouw doelen te behalen. Vaak willen beginnende hardlopers te snel van start. Dit kan leiden tot blessures en kan zorgen voor motivatievermindering. Door een schema te kiezen of te maken met 2 tot 3 hardloopsessies per week zorg je ervoor dat jij voldoende rust houdt en langer gemotiveerd zal blijven om jouw doelen te bereiken. Het is beter om tien weken 2 tot 3 keer hard te lopen dan 3 weken lang 5 keer per week te gaan lopen.

hoevaak moet je hardlopen?

Tips voor beginnende hardlopers

Wanneer jij gaat beginnen met hardlopen heb je wellicht enkele vragen en ben je ongetwijfeld op zoek naar tips. Hopelijk kunnen we met het volgende rijtje een aantal van jouw vragen beantwoorden:

  • Maak gebruik van een hardloopschema met een opbouw waarbij jij 2 tot 3 keer per week gaat hardlopen.
  • Ben je druk en mis je daardoor een hardloopsessie? Haal deze dan niet in, maar zie dit als extra rust moment. Wanneer je meerdere sessie moet overslaan is het wel belangrijk om op de een of andere manier alsnog jouw beweging te pakken.
  • Doe oordopjes in of kijk in jouw omgeving naar een hardlooppartner. Zo worden de kilometers wat leuker.
  • Trek goede schoenen aan. Zo voorkom je blessures en blaren.
  • Is het koud? Zorg ervoor dat je warme kleding draagt. Gewrichten en spieren zijn in koude periodes extra kwetsbaar voor blessures.
  • Neem je telefoon of sporthorloge mee om jouw hardloopsessie te meten. Verschillende apps of horloges kunnen jouw route en statistieken bijhouden om jou meer overzicht te geven.

Populaire damesschoenen

Populaire herenschoenen

Misschien vind je dit ook interessant?