0-meting
Zodra je een schema gaat aanhouden is het belangrijk om te weten wat jouw conditie en hardloopstatus op dit moment is. Veel schema’s dienen als opbouw richting de 10 kilometer maar gaan er ook vanuit dat je moeiteloos 5 kilometer aan één stuk kunt lopen. Op het moment dat dit nog niet het geval is zal het schema veel te zwaar voor je zijn waardoor de kans op blessures flink toeneemt. Daarom is het belangrijk om een schema te kiezen die bij je past. Hierdoor blijft het hardlopen leuk en is de kans dat je er vroegtijdig mee ophoudt zeer klein.
4 verschillende soorten trainingen
In vrijwel elk hardloopschema zitten vier verschillende soorten trainingen. Namelijk de intervaltraining, de duurlooptraining, snelle duurloop training en de langzame duurloop training. We nemen in het kort de verschillen met je door.
Langzame duurloop training
Vaak wordt er gedacht dat als je wilt trainen dat je altijd op maximale intensiteit trainen moet. Maar niets is minder waar. Sterker, de langzame duurlooptraining vormt de basis voor vrijwel elke hardlooptraining. Bij de training is het belangrijk dat je rustig loopt. Dat is natuurlijk lastig te meten maar je moet het gevoel hebben dat je nog veel harder kunt. Deze training is van belang om je lichaam te laten wennen aan wat er komen gaat.
Gemiddelde duurloop
De gemiddelde duurloop is bedoeld voor het trainen van je basisuithoudingsvermogen. Belangrijk is dat jij jezelf niet over de kop loopt en dat je dus niet ver over je grens heen gaat. Verder is het van belang dat je de training in een gelijkmatig tempo loopt, ook moet je na de training het gevoel hebben dat je nog wel verder kunt. Heb je dit niet meer? Ben je volledig opgebrand? Dan is dat een teken dat je te hard hebt getraind.
Snelle duurloop
De snelle duurloop is een zwaardere versie van de gemiddelde duurloop. Je houdt deze training een hogere hartslag aan dan op de vorige trainingen.
Intervaltraining
Een intervaltraining is een training met korte en flinke tempoverhogingen. Tussen de tempoverhogingen door heb je rustmomenten om te herstellen! Mocht je niet herstellen dan is het belangrijk om de tempo’s aan te passen.
Tips voor het aanhouden van je trainingsschema
Zodra je begint aan een trainingsschema wil je deze ook afmaken. Daarom hebben we een aantal tips voor je op een rij gezet. Deze kunnen je helpen bij het halen van je doelstelling.
Doe niet te veel
Op het begin ben je vaak heel gemotiveerd. Je wilt misschien wel vaker lopen dan je schema aangeeft. Toch raden we aan om het schema als leidraad te houden. Hierdoor train je niet te veel, raak je niet overbelast en houd je het leuk voor jezelf.
Investeer in een goede uitrusting
Een goede uitrusting draagt bij aan je hardloopplezier. Denk aan goede en prettig zittende hardloopschoenen, hardloopkleding en evt. accessoires die bedoeld is voor het hardlopen.
Geniet van je rust
Altijd maar vol gas heeft totaal geen zin. Geniet daarom van je rustdagen, aan te raden is om tussen de trainingen door minimaal één dag rust te nemen. Hierdoor krijgt je lichaam de kans om te herstellen.