Hoe koop je het geschikte sporthorloge voor hardlopen?

Als je wilt beginnen met het bijhouden van je hardgelopen kilometers dan zijn er veel mogelijkheden op gebied van sporthorloges. De keus voor het sporthorloge dat bij jou past kan dan best een lastige zijn. Om je daarbij te helpen bespreken we in dit artikel alles over hardloophorloges.

sporthorloge hardlopen

Wat zijn de voordelen van een hardloophorloge?

Sporthorloges zijn ontwikkeld om je training te optimaliseren en je te voorzien van informatie waardoor je prestaties verbeterd kunnen worden. Er bestaan veel verschillende soorten sporthorloges, van de ouderwetse stopwatch en simpele fitnesstrackers, tot de modernste GPS-horloges inclusief hartslagmeter.

Als je een keus wilt maken voor een hardloophorloge dan is het belangrijk om te bepalen wat je budget is en wat je doelen zijn. Wil je alleen goed bijhouden hoeveel kilometers je loopt, of wil je zoveel mogelijk data van de trainingen? Het is namelijk niet zo dat de duurste perse de beste horloge is voor jou.

Hardloophorloges hebben steeds vaker de optie om deze te koppelen aan een app op je smartphone of tablet. Zodoende heb je makkelijker toegang tot alle gegevens. De batterijen van de hardloophorloges worden ook steeds beter. Voorheen moest de sportwatch dagelijks opgeladen worden, maar tegenwoordig zijn er hardloophorloges die weken meegaan op een opgeladen batterij.

Kies je voor een hardloophorloge of een fitness tracker?

Er bestaan meerdere soorten fitnesstrackers die bepaalde basisgegevens weergeven die je als hardloper nodig hebt; het aantal stappen, afstand en calorieën. Fitnesstrackers met extra opties volgen je slaap en soms ook je hartslag. Als je een beginnende hardloper bent dan is dit een goede keus voor jou, want ze bieden aantrekkelijke voordelen. Vaak zijn deze trackers licht van gewicht, relatief goedkoop, ze hebben een lange batterijduur en zijn eenvoudig in gebruik.

Echte hardloophorloges hebben alles wat een fitnesstracker ook biedt, maar dan met nog meer opties. Het belangrijkste voordeel van een hardloophorloge is de GPS-technologie. Hiermee wordt nauwkeurig je afgelegde route vastgelegd. Zo kun je onmiddellijk op het horloge de tijd en het aantal kilometers aflezen. Maar je kunt later ook de training geheel analyseren door na te gaan wat het tempo was, je cadans en de eventuele hoogtemeters. Loop je vaak over heuvelachtig terrein dan is een GPS-hardloophorloge een must, omdat deze veel nauwkeuriger de afstand bepaalt dan een fitnesstracker.

Een hardloophorloge met hartslagmeter

Sommige hardlopers zweren bij een hartslagmeter tijdens de training, anderen lopen liever op hun gevoel. Bedenk dit goed voordat je een hardloophorloge aanschaft. Bij de meeste hardloophorloges kun je deze optie uitschakelen, maar het zonde om geld uit te geven aan een optie die je toch niet gebruikt.

De hartslag wordt gemeten via een meter op de pols of via een extra borstband die bij het horloge wordt geleverd. Door de hartslagmeter te gebruiken kun je trainen in verschillende hartslagzones. Hierdoor kun je een goed afgestemd trainingsprogramma maken en eventueel bijsturen tijdens een training. Hardloophorloges met hartslagmeters zijn meestal duurder, maar ze bieden ook vele extra opties, zoals het meten van het maximale zuurstofgebruik en het schatten van je hersteltijd.

Misschien vind je dit ook interessant?