Beginnen met hardlopen

Start jij met hardlopen en wil je voorkomen dat je vroegtijdig stopt? Wij hebben een paar tips voor je opgesteld waardoor hardlopen leuk blijft.

beginnend hardloper

Waarom met hardlopen beginnen?

Wat leuk dat jij de keus al hebt gemaakt om te beginnen met hardlopen. Hardlopen is een zeer toegankelijke sport die helpt bij het halen van jouw doelen. Denk aan afvallen, het verbeteren van conditie of het nastreven van een gezondere leefstijl.

Los daarvan maak je tijdens het sporten (en dus ook tijdens het hardlopen) het stofje endorfine aan. Een stof die werkzaam is in je hersenen en je sombere gevoelens verminderd.

Stel realistische doelen

Zodra je het leuk wilt houden is het belangrijk dat je realistische doelen stelt. Wat we vaak zien is dat beginnend hardlopers complexe of zeer intensieve trainingsschema’s volgen.

Dit gaat (zeker in het begin) vaak ten koste van het plezier, waardoor de hardloopschoenen al in een vroegtijdig stadium aan de wilgen hangen.

Zonde, want dit is natuurlijk niet de insteek geweest. Het is juist de bedoeling dat het plezier toeneemt en jij je gestelde doelen weet te halen.

Daarom is het belangrijk dat je een trainingsprogramma volgt die voor jou haalbaar en realistisch is.

Begin klein, begin met wandelen

Als beginnend loper is het niet aan te raden om direct heel wat kilometers af te leggen. Onze tip is dan ook om te beginnen met wandelen, door te wandelen bereid je jouw benen voor op wat er komen gaat.

Hierdoor zal de stap naar hardlopen kleiner zijn en prettiger aanvoelen!

beginnend hardloper

Stap voor stap

Als je vol motivatie begint aan hardlopen ben je vaak geneigd om te veel hooi op de vork te nemen. We zien vaak dat er in het begin te veel of te snel wordt gelopen waardoor overbelasting om de hoek komt kijken.

Maar hoe meet je dat nou? Zorg ervoor dat je nog normaal kunt praten, zodra dit het geval is ben je niet extreem buiten adem en ben je op een verantwoorde manier een gezonde sportbasis aan het leggen.

Maak het leuker door verschillende routes

Het is aan te raden om hard te lopen op een zacht ondergrond, denk aan een hardloopbaan bij de plaatselijke atletiekclub, in het bos of in de berm!

Verder is het leuk om verschillende routes aan te houden. Tekens dezelfde route kan soms wat saai worden. Door hierin te differentiëren hou je het voor je zelf leuk.

Maak gebruik van hardloop apps

Ben je na het hardlopen ook zo blij met jouw prestatie? Dat is hartstikke terecht. Vind je het leuk om te kijken hoelang je hebt gelopen, hoe lang je erover gedaan hebt, wat je exacte route is geweest, hoeveel calorieën je verbrand hebt en hoe hoog je hartslag lag? Download dan één van de vele hardloop apps die er zijn. Die houden al deze statistieken voor je bij! Leuk toch?

De juiste kleding en schoenen

Ontzettend vaak horen we van beginnend hardlopers dat ze in eerste instantie niet te veel geld willen uitgeven aan hardloopschoenen en hardloopkleding.

Toch is het advies om als beginnend loper juist wel te investeren in goede schoenen en goede kleding. Zeker goede schoenen zijn enorm belangrijk. Het verkleint de kans op blessures en het zorgt ervoor dat je comfortabel loopt.

Tip: Bol.com heeft een grote collectie heren en dames schoenen