Materialen om thuis te sporten

Sport jij het liefst thuis en ben je opzoek naar materialen die betaalbaar zijn en niet te veel ruimte in beslag nemen? In dit artikelen bevelen we meerdere producten aan.

thuis trainen

Waarom thuis sporten?

Thuis sporten heeft meerdere voordelen. Allereerst is het zo dat je niet de deur uit hoeft voor de nodige beweging. Daarnaast maakt thuis sporten je enorm flexibel. Zo zou je jouw work-out kunnen doen terwijl je kinderen boven liggen te slapen. Ook zijn open uurtjes makkelijker te vullen. Verder betaal je geen contributie of lidmaatschapsgeld aan sportscholen of verenigingen wat goedkoop sporten mogelijk maakt.

Materialen aanschaffen

Er zijn genoeg fitnessoefeningen die je kunt uitvoeren zonder materialen. Je werkt bij al deze oefeningen met je lichaamsgewicht. Nadeel ervan is dat de oefeningen op ten duur wat beperkt zijn waardoor de verveling kan toeslaan. Het kopen van enkele simpele materialen vergroot de mogelijkheden wat zorgt voor meer diversiteit in je oefeningen.

Fitnessmat

Het meest gekochte product is de fitnessmat. Een fitness mat is een mat die zorgt voor hygiëne en comfort. De matten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Elke dikte heeft zo z’n voordelen. Zo biedt een dunne fitnessmat extra stabiliteit en weinig comfort. En een dikke fitnessmat veel comfort en weinig stabiliteit.

Om een goede keus te maken moet je kijken naar de oefeningen die je doet. Ben je veel bezig met situps en crunches? Dan is een dikke mat aan te raden. Doe je aan yoga waar veel stabiliteit voor nodig is? Dan raden we de dunne variant aan.

Fitnessbal

Een fitnessbal is een veel gekocht en enorm populair product. De fitnessbal wordt ook wel een zitbal genoemd en geeft je meerdere trainingsmogelijkheden. De bal is bedoeld voor het trainen van je core en het versterken van meerdere spiergroepen. Op het moment dat je een bal aanschaft is het belangrijk om te kijken naar de grote van de bal. Deze is namelijk afhankelijk van jouw lengte.

  • Tot 165 cm – Fitnessbal van 55 cm
  • Tot 178 cm – Fitnessbal van 65 cm
  • Tot 190 cm – Fitnessbal van 75 cm
  • Tot 210 cm – Fitnessbal van 90 cm

Weerstandsbanden

Weerstandsbanden zijn fitnessbanden van elastiek die bij gebruik voor de nodige weerstand zorgen. De banden zijn zeer effectief op het moment dat je vetverbranding en spierontwikkeling wilt bevorderen.

De banden zijn in verschillende kleuren en weerstanden te krijgen. Ook zijn de banden goed te combineren met andere fitnessmaterialen en oefeningen als de bench press, crossover en bicep curls.

Balanstrainer

De balanstrainer lijkt op een halve bal en wordt ook wel een balansbord genoemd. Een balansbord draagt bij aan het versterken van je stabiliteit en core.

Tijdens de verschillende oefeningen die hiermee mogelijk zijn train je verschillende spiergroepen.

Ab roller

De ab roller is bedoeld voor het trainen van je buikspieren. In de volksmond wordt het artikel ook wel een buikspierwiel genoemd. Het simpele apparaat is een effectief middel maar is moeilijker in gebruik dan het lijkt. Als je het apparaat op de juiste manier wilt inzetten heb je vaak al een goede en stevige core stability nodig.

Springtouw

Een springtouw is een eenvoudig maar zeer effectief product. Het verbetert je conditie, spieropbouw en helpt je bij het verbranden van vet. Zo verbrand je bij een half uur touwtjespringen tussen de 350 en 550 calorieën. Moet er wel bij gezegd worden dat dit een inschatting is. Het exacte aantal is namelijk afhankelijk van de intensiteit van de workout en van je lichaamsgewicht.

Dumbell

Sommige mensen hebben het idee dat dumbells alleen bedoeld zijn voor sporters die fanatiek aan krachttraining doen. Maar niets is minder waar. Dumbells is bedoeld voor elke sporter en zeer ruim inzetbaar. Vaak worden de dumbells erbij gepakt om bepaalde oefeningen moeilijker en zwaarder te maken.

Zodra je besluit om dumbells te kopen is het belangrijk om te kijken naar het gewicht. Je hebt niets aan veel te lichte of veel te zware dumbells. Een goed alternatief is om dumbells te kopen waarbij je het gewicht zelf kunt instellen. Bij deze dumbells krijg je meerdere gewicht schijven waardoor je het gewicht van de dumbell makkelijk kan op en afschalen.