Basisregels en basisinformatie over krachttraining

Iedereen die geeft om de fysieke gesteldheid van zijn of haar lichaam zou op een regelmatige basis bezig moeten zijn met krachttraining. Bij krachttraining zorg je namelijk, doormiddel van allerlei oefeningen, voor meer kracht in je spieren. Voordat je hiermee gaat beginnen is het belangrijk om eerste informatie te vergaren.

krachttraining info

Krachttraining zorgt voor meer spierkracht in het menselijk lichaam en is de tegenpool van cardiotraining, waarbij juist het uithoudingsvermogen wordt getraind. Voor ieder mens zijn er geschikte oefeningen voor krachttraining te bedenken. Om een zo’n optimaal mogelijk effect van krachttraining te ondervinden is het belangrijk dat de oefeningen goed worden uitgevoerd en daarom geven we je jou wat tips en informatie.

SportSport

Weinig calorieverbranding

Wanneer jij krachttraining goed uitvoert dan verbrand je tijdens krachttraining maar weinig calorieën. Dit komt omdat er maar weinig gebruik wordt gemaakt van jouw hart-longfunctie. Wanneer je te lichte of te zware gewichten gebruikt zou dit wel kunnen gebeuren, maar dat is uiteraard niet de bedoeling.

Beheersing en geduld

Bij krachttraining is een bepaalde mate van geduld een vereiste. Neem de tijd om oefeningen zo goed mogelijk uit te voeren en neem genoeg rust tussendoor. In deze rustperiodes kunnen je spieren herstellen en zal je oefeningen vaker kunnen herhalen. Stelregel is dat de rust tussen verschillende sets doorgaans tussen de 1 en 3 minuten moet duren. Daarnaast is het zaak om oefeningen en sets beheerst uit te voeren. Door met beleid te trainen train je de spieren op een betere en effectievere manier en zal je blessures voorkomen.

Train spieren en spiergroepen afzonderlijk

Om spieren en spiergroepen groter en krachtiger te maken zal je ze intensief moeten trainen. Hiervoor zal je met regelmaat dezelfde spieren afzonderlijk moeten trainen. Oefeningen waarbij je meerdere spiergroepen gelijktijdig traint zijn namelijk erg zwaar voor beginnende sporters. Wil jij grotere armspieren? Ga dan op zoek naar de beste oefening voor bijvoorbeeld jouw triceps en biceps. Wil jij liever jouw benen trainen? Zoek dan de beste oefeningen voor het sterker maken van de spieren in jouw bovenbenen.

spiergroepen trainen bij krachttraining

Combineer met cardio

Voor een gezond lijf ben jij niet alleen sterke spieren nodig. Een gespierd persoon zonder conditie zal al staan te hijgen nadat hij even heeft moeten rennen, terwijl een persoon met een goede conditie die nooit zijn spieren traint tijdens een wedstrijd in de steek zal worden gelaten door zijn spiermassa. Het is belangrijk om de goede balans tussen cardio- en krachttraining te vinden. Oefeningen hiervoor kunnen tijdens dezelfde trainingssessie, maar kunnen ook op aparte dagen gedaan worden. Kies voor de optie waar jij je goed bij voelt.

SportSport