Hoe werkt kogelslingeren?

Ben jij een sportliefhebber, kijk jij graag naar sport en wil je graag meer weten over allerlei sporten? Kijk jij naar kogelslingeren, bijvoorbeeld tijdens de Olympische Spelen, en vraag jij je af wat dit voor sport is en hoe het werkt? Kogelslingeren is ontstaan in de oudheid en wordt dus al jarenlang uitgeoefend. Bij kogelslingeren wordt een kogel van een bepaald gewicht zo ver mogelijk gegooid. Maar hoe werkt deze sport nou precies? Dat vertellen we in dit artikel!

kogelslingeren

Wat is kogelslingeren?

Kogelslingeren is ontstaan in de oudheid. Het kogelslingeren wordt ook wel hamerslingeren genoemd. Dit omdat in het verleden in het Verenigd Koninkrijk men daadwerkelijk met een hamer gooide. Bij kogelslingeren zit er een korte stalen ketting aan de kogel met een handvat. Men pakt het handvat, maakt snelheid door rond te draaien in de cirkel waarin zij mogen bewegen en werpt vervolgens de kogel zo ver mogelijk. Kogelslingeren gebeurt op het hoogste niveau door enorm sterke mannen en vrouwen. De kogel weegt bij mannen ruim 7 kilo, voor vrouwen is het werptuig zo’n 4 kilo.

Regels kogelslingeren

De techniek bij het kogelslingeren is enorm belangrijk. Dit om de kogel zo ver mogelijk te laten komen, maar ook om de regels in acht te nemen. Het gooien van de kogel gebeurt namelijk vanuit een kooi met één opening. Men moet in deze ronde kegel zoveel mogelijk vaart maken, maar mag geen fout over de lijn van de cirkel zetten en moet de kogel op het juiste moment loslaten om het voorwerp binnen de gooisector te krijgen. Een afwijking tijdens het gooien kan ervoor zorgen dat de kogel naast het gooivak belandt. De afstand van de kegel telt dan niet mee.

Hoe ver gooien ze met kogelslingeren?

Om een kogel van ruim 7 kilo een paar tientallen meters ver te krijgen moet elke doorsnee man jarenlang trainen. Kogelslingeraars doen dit natuurlijk en daardoor slagen zij erin om het speeltuig enorm ver te gooien. Het absolute wereldrecord is in handen van een man uit Oekraïne. Hij slaagde erin om de kogel zo’n 86,74 meter te gooien. Het Nederlandse wereldrecord ligt op 76,80 meter. Denzel Comenentia is de Nederlander die dit record in handen heeft.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport