Wat is plyometrisch trainen?
Plyometrie is een zeer explosieve manier van trainen. De trainingsmethode is relatief nieuw en vindt zijn oorsprong in Rusland. De bedoeling van het plyometrisch trainen is dat spieren zo lang mogelijk worden gemaakt, om vervolgens met veel kracht te worden verkort. Door regelmatig te herhalen worden de spieren dus constant gerekt en krachtig in beweging gezet. Dit zorgt voor een snelle stijging in spierkracht, explosiviteit en elasticiteit. En dat is natuurlijk waar elke sporter naar zoekt: een goed en relatief snel resultaat.
Alle spiergroepen zijn geschikt voor plyometrie. Om dat te bewijzen zullen we verderop in dit artikel een aantal oefeningen beschrijven die verschillende spiergroepen aanspreken. Het belangrijkste van de oefening is over het algemeen de explosiviteit waarmee het gebeurt. Al moet de oefening natuurlijk wel op een gecontroleerde manier worden uitgevoerd.
Een nadeel van plyometrie is dat de oefeningen gevaren meebrengen voor mensen die nog niet goed getraind zijn. Zo hebben zij een verhoogd risico op blessures. Kijk dus uit voordat je begint met plyometrie. Plyometrie is dus geschikt voor goed getrainde sporters uit alle richtingen. Zo hebben vrijwel alle balsporters, atleten, turners en vechtsporters in meer of mindere mate plyometrie in hun schema. Het is inmiddels een onmisbaar onderdeel van de trainingen.
Wat zijn plyometrische oefeningen?
Plyometrische oefeningen zijn dus oefeningen waarin het draait om explosiviteit. Door explosief te trainen wordt jij sneller, sterker en dus beter. Enkele voorbeelden van plyometrische oefeningen? Hier zijn ze:
- Squat jumps: Zet je voeten op schouderbreedte en zak door je knieën. Zak zo ver als goed voelt en blijf even in deze houding zitten. Wanneer je op je laagste punt bent spring je zeer explosief omhoog en maak je een potlood van jezelf. Land vervolgens gecontroleerd en herhaal de oefening. Doe dit 10 keer, neem een halve minuut rust en ga verder met de volgende set.
- Plyomterische push-up: Deze oefening is niets anders dan de klassieke push-up, alleen duw je jezelf nu zo hard omhoog dat je even los van de grond komt. Wanneer je los bent is het handig om even in je handen te klappen. Dit geeft een duidelijke structuur.
- Huppelen: Tsja, het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt wel. Huppelen op een zeer explosieve manier is goed voor jouw benen, heupen, billen en buik. Wat houdt je tegen?