Sporten tijdens zwangerschap

Ben je zwanger maar wil je graag in beweging blijven? Ben je opzoek naar tips en aandachtspunten bij sporten tijdens je zwangerschap? In dit artikel nemen we er een paar met je door.

sporten zwangerschap

Blijf bewegen

Dat sporten gezond is hoeven we je vast niet te vertellen. Sporten en bewegen tijdens een zwangerschap is dan ook altijd een goed idee. Naast het feit dat het je een fijn gevoel geeft, zorgt het voor een prettigere bevalling en het helpt je sneller herstellen.

Eet voldoende koolhydraten

Als je fanatiek aan het sporten bent dan verbrand je de nodige koolhydraten. Het is dus belangrijk dat deze koolhydraten voorradig zijn. Zeker als je in gedachte neemt dat je niet alleen voor jezelf eet maar ook voor het wondertje in je buik. Eet daarom voldoende koolhydraatrijk voedsel.

Voldoende drinken

Het is ten alle tijde belangrijk om voldoende te drinken. Echter als je zwanger bent is het nog belangrijker dan normaal. Je droogt namelijk sneller uit en je lichaamstemperatuur zal eerder toenemen. Om te voorkomen dat je oververhit of uitgedroogd raakt is het van groot belang om voldoende te hydrateren.

voldoende drinken tijdens zwangerschap

Train je bekkenbodem

Het lichaam verandert tijdens een zwangerschap. Zo verandert de houding en verslappen de banden en spieren rondom de bekken. Hierdoor ontstaan vaak klachten als bekkeninstabiliteit en rugpijn. Door de bekkenbodemspieren te trainen voorkom je deze vervelende klachten of je weet de klachten te verminderen.

Pas je aan

Hierboven hebben we al genoemd dat wanneer je zwanger bent de kans op oververhitting en uitdroging toeneemt. Daarom is het belangrijk dat jij je aanpast aan de omgeving. Is het ergens heel warm? Zoek dan een koelere plek op. Mocht dit niet lukken zorg er dan voor dat je de juiste sportkleding aanhebt. We raden aan om meerdere lagen te dragen zodat je eventueel ook een jasje of trui uit kunt doen. Daarnaast is het belangrijk dat je sportkleding een ademende werking heeft.

Kies de juiste sporten

Tijdens je zwangerschap kun je in principe continue blijven sporten. Zij het dat je niet alle sporten zo maar uitvoeren kunt. Er zijn sporten die je tijdens een zwangerschap beter kunt overslaan. Maar er zijn ook sporten die je in principe altijd kunt blijven doen. Voorbeelden daarvan zijn zwemmen, wandelen en fietsen.

Mocht je nou twijfelen over welke sport je wel kunt uitoefenen en welke niet. Raadpleeg dan een sportspecialist die je hierover kan informeren.

zwemmen tijdens zwangerschap

Let op de buikspieroefeningen

Tijdens een zwangerschap mag je gerust je buikspieren trainen. Echter raden we af om oefeningen te doen waarbij je op de rug ligt. Dit omdat de belasting van bijvoorbeeld crunches veel te groot is. Dat heeft te maken met het feit dat je buikspieren tijdens een zwangerschap wat uit elkaar komen te staan. Dit om ruimte te maken voor de groeiende baarmoeder.

Schokbelasting

Zoals gezegd verzwakken de spieren en de banden rondom de bekkenbodem. En dat is precies de reden waarom geadviseerd wordt om sporten met schokbelasting te voorkomen. Mocht je nou in het eerste trimester zitten en geen pijn ondervinden. Dan kun je in alle rust doorlopen. Zij het dat je wel goed naar je lichaam moet luisteren en absoluut niet moet forceren. Vanaf het twee trimester is het advies om te stoppen met dergelijke sporten.

Vermijd contactsporten

Ook contactsporten als voetbal en hockey worden sterk afgeraden. Dit omdat de kans dat je een stomp of bal in je buik krijgt veel te groot is. Dit is niet wenselijk en daarom het advies om sporten waarbij dit kan gebeuren te vermijden.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport