Snelle suikers voor tijdens het sporten: waarom belangrijk?

Voor de meeste mensen geldt dat ze geen voeding nodig hebben tijdens het sporten wanneer ze 1-2 uur voor het sporten een gezonde maaltijd eten. Wanneer je 1-2 uur na het sporten weer een gezonde maaltijd nuttigt, ben je helemaal goed bezig en zul je de gehele dag energiek zijn.

snelle suikers

We kunnen daarom zeggen dat als je gezond bent en regelmatig traint, dan heb je geen voeding nodig tijdens het sporten, dus ook geen snelle suikers. Er zijn echter altijd uitzonderingen op deze regel.

De speciale voedingsbehoeften tijdens bepaalde sporten

Voor bepaalde sporten geldt dat voeding tijdens het sporten zeer nuttig kan zijn, zoals bij:

  • Duursporten. Wanneer je traint op hoog niveau en wekelijks veel afstanden aflegt, dan verbrand je enorm veel calorieën. Tijdens een training is het dan verstandig om extra koolhydraten (snelle suikers) te eten voor de energie behoeften en een kleine hoeveelheid eiwitten om de afbraak van spieren tegen te gaan.
  • Bodybuilding. Wanneer je aan krachttraining doet met maximale spiergroei als doel, dan is je behoefte aan calorieën en proteïnes groter. Tijdens een zware training zou je bijvoorbeeld een shake of reep kunnen nemen waar eiwitten en koolhydraten inzitten.
  • Voorbereiding op een bodybuilding wedstrijd. Wanneer bodybuilders zich voorbereiden op een wedstrijd dan willen ze zo ‘droog’ mogelijk zijn. Om dit te bereiken zal de inname van koolhydraten beperkt moeten zijn. Tijdens een training zou je dan de prestatie kunnen bevorderen door eiwitten te nuttigen in de vorm van repen of een eiwit shake.

Focus op de kwaliteit van voeding

Om gezond te leven en prestaties te kunnen leveren tijdens het sporten is het belangrijk om altijd te focussen op de kwaliteit van voeding.

Je zou je moeten concentreren op:

  • Het eten van minimaal bewerkte producten, zoveel mogelijk plantaardige eiwitten, groenten, volkoren producten en gezonde vetten zoals in noten, avocado’s en lijnzaad.
  • Het eten van porties van normale hoeveelheden, eet tot je 90% vol zit.
  • Langzaam eten.

Voedingsbehoeften tijdens het sporten

Voeding die je tijdens het sporten neemt heeft een bepaald doel. Voor de meeste mensen geldt dat hydrateren tijdens een training het belangrijkste is. Dat komt omdat het lichaam opwarmt tijdens het trainen, door het zweten verlies je vocht en bepaalde mineralen. Andere doelen van voeding tijdens het trainen zijn; het leveren van brandstof, het verbeteren van de prestaties, behoud van spieren en het bespoedigen van herstel na het sporten.

Tijdens het sporten kan voeding genuttigd worden waar proteïnes inzitten. Dit is belangrijk voor mensen die veel lange duurtrainingen doen en voor bodybuilders. Voor duursporters, zoals hardlopers en wielrenners, is het tevens belangrijk om tijdens lange trainingen snelle suikers te eten.

Snelle suikers tijdens het sporten

Snelle suikers die je tijdens het sporten eet bieden onmiddellijke brandstof. Dit zorgt ervoor dat je energieniveau op peil blijft, bovendien zul je sneller herstellen. Honger zorgt ervoor dat het stresshormoon cortisol aangemaakt wordt, door te eten houdt je de hormoonhuishouding in balans.

Voorbeelden van snelle suikers die je tijdens het sporten zou kunnen nemen zijn; fruit zoals bananen, gedroogd fruit, energierepen, energie-gels, energydrank. Deze producten bevatten suikers die snel opgenomen worden door het lichaam.

Hoeveel suikers moet je eten?

De hoeveelheid suikers die je moet eten hangt af per persoon. Het maximale aantal suikers wat een persoon kan opnemen tijdens het sporten is ongeveer 60-80 gram per uur. Neem je echter een product waar ook proteïnes inzitten dan volstaan vaak slechts 30-45 gram koolhydraten per uur. Eiwitten beschermen ook tegen spierafbraak.

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport