Hoeveel uur slaap zijn we nodig?

Sport en rust is onlosmakelijk van elkaar verbonden. Vrijwel elke sporter is er zich dan ook van bewust dat rust een belangrijk onderdeel is van elke training/wedstrijd. We krijgen daarom ook vaak vragen over een goede nachtrust en over het gewenste aantal slaapuren. In dit artikel behandelen we het laatstgenoemde. Dus: hoeveel uur slaap heb je per nacht nodig?

hoeveel uur slaap

Voor iedereen verschillend

Laten we beginnen met het feit dat voldoende slaap voor iedereen verschillend is. Zo zijn er mensen die 10 uur slaap nodig zijn. Maar er zijn ook mensen die goed gedijen bij slechts vier uur slaap. Moet gezegd dat het laatstgenoemde zeer uniek is en dat slechts één procent van de mensheid hiermee te maken heeft.

Het feit dat dit selecte gezelschap slechts zo weinig hoeft te slapen, heeft te maken met veranderingen in het DEC2-gen. Deze verandering is erfelijk wat dus inhoudt dat leven met weinig slaap in de familie kan zitten.

Wat is gemiddeld?

Zoals gezegd is goed slapen ontzettend belangrijk. Dit omdat je lichaam moet herstellen van alles wat er gebeurd is. Denk hierbij aan het verwerken van informatie en herinneringen. Maar ook aan reparatie van schades en het afvoeren van afval en giftige stoffen. Over het algemeen heeft een volwassen vrouw of man hier zo’n 7 à 8 uur goede slaap voor nodig.

Wat is goede slaap?

Goede slaap is natuurlijk erg vaag. Daarom heeft het Amerikaanse slaapinstituut National Sleep Foundation (NSF) dit proberen te definiëren. Volgens hen komt goed slapen op het volgende neer:

  • Minimaal 85% van de tijd in bed slapend doorbrengen
  • Binnen 30 minuten slapen
  • Hooguit één keer per nacht wakker worden
  • Minder dan 20 minuten tussentijds wakker

Veranderend

Bij slaap is het belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Dit omdat de hoeveel nachtrust die je nodig bent continue veranderd.

Zo ligt de slaapbehoefte bij ziekte doorgaans hoger. Dit omdat je lichaam meer tijd wil besteden aan het herstellen en repareren van het lichaam.

Ook in de winter ligt de slaapbehoefte hoger. Dat is te danken aan de hoeveelheid daglicht. Deze ligt op een winterdag namelijk behoorlijk lager dan op een zomerdag. Hierdoor neemt het slaaphormoon melatonine toe.

Verschillende leeftijden

Zoals gezegd is de ideale nachtrust moeilijk vast te stellen. Dit omdat het afhankelijk is van heel veel factoren. Eén van die factoren is leeftijd. Om je een indicatie te geven sommen we de richtlijnen voor je op:

Leeftijd Slaapuren
1 tot 2 11-14
3 tot 5 10-13
6 tot 13 9-11
14 tot 17 8-10
18 tot 25 7-9
26 tot 40 7-9
41 tot 65 7-9
65+ 7-8

Misschien vind je dit ook interessant?

Sport