arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe hard gaan ze met roeien?

Hoe hard gaan ze met roeien?

Ben jij een roeier, wil jij beginnen met roeien of ben jij een kijker van het roeien? Vraag jij je af hoe hard roeiers gaan tijdens officiële wedstrijden en wat de behaalde topsnelheden zijn? Roeien is een Olympische sport waarbij individueel of in teamverband hoge snelheden moeten worden gehaald om zo snel mogelijk over de finishlijn te varen. Maar hoe hard gaan ze met roeien en hoelang doen ze over het roeien van bepaalde afstanden?

Wat is roeien voor sport?

Roeien gebeurt zowel individueel als in teamverband. Individueel roeien gebeurt natuurlijk op een andere roeiboot dan roeien met 4 personen. Waarbij een roeier als individuele speler alleen met zichzelf rekening hoeft te houden, is roeien in teamverband niet te doen zonder samenwerking en communicatie. De stuurman geeft tijdens het roeien leiding aan zijn team en zorgt ervoor dat de tactiek op de juiste manier gehanteerd wordt en geeft het tempo aan. Hoe gelijkmatiger er geroeid wordt, hoe harder men gaat namelijk. Het is natuurlijk de bedoeling om als eerste over de finishlijn te komen tijdens het roeien. Roeiwedstrijden gaan doorgaan tussen zo’n 6 of meer teams/individuele spelers die gelijktijdig starten.

hoe hard roeien

Welke verschillende roeionderdelen zijn er?

Er zijn roeiwedstrijden voor individuele spelers, in tweetallen, in viertallen en voor teams van acht roeiers. De afstanden die moeten worden afgelegd zijn onder andere 500 meter, lange afstanden, zeer lange afstanden en roeivierkampen. Er zijn baan- en headwedstrijden. Het verschil tussen deze wedstrijden zit hem in de afstand en het aantal deelnemers. Headwedstrijden hebben een lengte die nogal varieert, maar is minimaal 2 kilometer lang. Baanwedstrijden zijn over het algemeen wat korter. Tijdens baanwedstrijden doen maximaal 6 teams mee.

Hoe snel gaan ze met roeien?

De snelheid met roeien is allesbepalend voor het binnenslepen van de winst. Het team of de individuele speler die als eerst over de finishlijn komt wint de wedstrijd. De records in het roeien liggen natuurlijk vrij hoog. Zo is het record op de individuele 2000 meter zo’n 5 minuten en 35,8 seconden. Dit betekent dat de gemiddelde snelheid op ruim 21km/h lag. Op het water is een snelheid van 20 kilometer per uur of meer erg hoog. Deze snelheid is gehaald door één persoon. Teams van 2, 4 of 8 personen behalen wel snelheden van 30, 40 of meer kilometers per uur.

Misschien vind je dit ook interessant?

Neem eens contact met ons op

Heb je suggesties, vragen of ben je specifiek ergens naar opzoek? Dit platform is ontstaan door de sporter en voor de sporter. Wees dus niet bang om contact op te nemen 🙂

Sport

Volg je één van onze kanalen al?

Cookies